Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Kremlinul a observat că cercul de apropiați ai președintelui-ales Donald Trump vorbește despre un potențial plan de pace pentru Ucraina.
Prin opoziție, actuala Administrație americană a lui Joe Biden nu vorbește despre acest lucru și încearcă, în schimb, să escaladeze conflictul, a spus Dmitri Peskov, conform Reuters.
Dmitri Peskov a făcut aceste remarci după ce i s-a cerut să comenteze un interviu acordat la Fox News de Mike Waltz, persoana nominalizată de Donald Trump pentru funcția de consilier pentru securitate națională.
Mike Waltz declarase că Donald Trump este „foarte îngrijorat” de o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina și că războiul trebuie să fie dus „la un sfârșit responsabil”.
Mike Waltz a remarcat ceea ce a spus el că ar fi implicarea Coreei de Nord și a Iranului în conflict, utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice hipersonice împotriva Ucrainei și decizia unor țări occidentale de a lăsa Kievul să lovească cu rachete furnizate de respectivele țări adânc în interiorul teritoriului Rusiei.
Waltz a spus că Coreea de Sud se gândește dacă să se implice în conflict la rândul ei.
„Ceea ce trebuie să discutăm este cine stă la masă, dacă este un acord, un armistițiu, cum să aducem ambele părți la masă și apoi care este cadrul pentru un acord”, a declarat Mike Waltz.
Dmitri Peskov a declarat că Kremlinul a luat notă de aceste comentarii și că președintele Vladimir Putin a semnalat în mod repetat că Moscova este pregătită pentru un dialog cu privire la Ucraina.
„Într-adevăr, din cercul susținătorilor lui Trump și al celor care au fost nominalizați pentru viitoare funcții în viitoarea Administrație, se aude cuvântul ‘pace’ sau ‘plan de pace’,” a declarat Dmitri Peskov, ca răspuns la întrebările despre comentariile lui Mike Waltz.
„Nu auzim nimic de acest fel dinspre Administrația actuală, în timp ce acțiunile provocatoare de escaladare continuă. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm”, a spus Dmitri Peskov.
În iunie, Vladimir Putin enumerase condițiile pe care le-ar dori pentru a începe negocierile de pace – ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO și să cedeze integral patru provincii revendicate de Moscova.
Moscova susține că termenii reflectă realitatea de pe câmpul de luptă, unde forțele ruse au avansat, dar Ucraina susține însă că astfel de condiții ar reprezenta o capitulare inacceptabilă.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: